Disclaimer

Aron van Dam * Smilde, 5 augustus 1881 - Sterfplaats Auschwitz, 17 september 1942

Gehuwd met Johanna Leviticus

Zoon van Roosje Polak en Nathan van Dam
Gehuwd met Johanna Leviticus op 8 juni 1909 in Vierlingsbeek

Aron van Dam

Aron was vleeskeurmeester van de fa. Zwanenberg en later directeur van coöperatie De Dageraad. Daarnaast was hij SDAP-wethouder te Winterswijk.

‘Aron van Dam was geliefd en gevreesd. Zijn politieke tegenstanders kregen er steevast flink van langs. Zelfs in eigen kring deinsde men soms terug voor zijn legendarische dadendrang. Maar ook was hij gedreven, ondernemend, vastberaden en doelgericht. Aron van Dam speelde een leidende rol in de periode dat de sociaal-democraten in Winterswijk in opmars waren. De SDAP had een eigen schouwburg en eigen winkels. De partij was niet alleen politiek, maar zeker ook economisch en cultureel een factor van belang in Winterswijk’.

Aron van Dam als bestuurslid van De Dageraad, voorste rij, zesde van links, 1921

‘Van Dam verlaat Winterswijk na de bezetting hals over kop. Ook al is zijn vertrek roemloos en bitter - zo wordt zijn salaris bij De Dageraad onmiddellijk stopgezet - hij wordt niet vergeten. De gemeenteraad van Winterswijk staat in de vergadering van augustus 1940 stil bij zijn vlucht. Van Dams afscheidsbrief - gedateerd 10 juli 1940 - wordt voorgelezen, er zijn lovende woorden voor zijn verdiensten. Burgemeester Johannes Kneppelhout noemt 'de ernstige meeningsverschillen' die velen, hijzelf incluis, met Van Dam hebben gehad. "Toch moeten we grote waardering hebben voor alles wat de heer Van Dam als raadslid en wethouder in het belang der gemeente heeft gedaan," zegt Kneppelhout. Hij somt op: de aanleg van wegen, het zwembad, de ontginning van woeste gronden, de bouw van de zuiveringsinstallatie, het slachthuis, de destructor en scholen...’

Foto 'De Dageraad'

De collectieve winkel van de SDAP  in Winterswijk, met boven het bakkerijgedeelte (rechts) het kantoor van ‘De Dageraad’

Wethouder van dam met gemeentebestuur

Wethouder Van Dam, staand, vierde van links, met het gemeentebestuur en het hoofd van de politie Feberwee, uiterst rechts


Aron was de zoon van Nathan van Dam, veehandelaar en slachter, en Roosje Polak die op 4 juli 1870 in Smilde met elkaar trouwden. Zij kregen 7 kinderen, de vijfde daarvan was Aron.
Op 18 juni 1909 trad hij in het huwelijk met Johanna Leviticus, met wie hij twee dochters en een zoon kreeg.
Tijdens de oorlog toen Aron met zijn gezin naar Amsterdam gevlucht was, verhuurde hij bij wijze van inkomen een gedeelte van zijn woning. Vandaar de aanduiding ‘pensionhouder’.
Aron’s uitwonende zoon Max was kunstschilder van beroep.

In Westerbork 11 september 1942.
Transport Westerbork-Auschwitz 14 september 1942
 

 Het gezin Van Dam woonde in Amsterdam op Plantage Kerklaan 7

Johanna van Dam - Leviticus * Vierlingsbeek, 11 februari 1885 - Sterfplaats Auschwitz, 17 september 1942

Gehuwd met Aron van Dam

Dochter van Henriette van Dijk en Mozes Leviticus

Zat samen met haar man in het plaatselijk bestuur van de S.D.A.P.

In Westerbork 11 september 1942
Transport Westerbork-Auschwitz 14 september 1942

Het betreft transport 18, bestaande uit 874 mensen, van wie 175 kinderen. Tien mensen overleefden de oorlog. De trein telde 19 wagons.

Johanna van Dam-Leviticus

Het echtpaar woonde op Wooldseweg 8 in Winterswijk.
 


Max van Dam * Winterswijk, 19 maart 1910 - Sterfplaats Sobibor, 20 september 1943

Henrietta van Dam * Winterswijk, 11 maart 1921 - Sterfplaats Auschwitz, 30 september 1942

Dochter van Johanna Leviticus en Aron van Dam

Werd thuis Jetje genoemd.

In Westerbork 18 juli 1942.
Transport Westerbork-Auschwitz 21 juli 1942

Het betreft transport 3, bestaande uit 931 mensen, van wie 250 kinderen. Vier mensen overleefden de oorlog.

Roosje van Dam * Winterswijk, 9 augustus 1911 heeft als enige van het gezin de oorlog overleefd. Zij trouwde op 30 juli 1942 met Henri Leviticus, *Dordrecht, 5 december 1912 - Auschwitz, 31 januari 1943. Toen Henri werd gearresteerd, lag Rozette in het ziekenhuis. Ze was in verwachting. Ze heeft, samen met haar dochter, de oorlog overleefd.

  

Roosje/Roza van Dam en Henri Leviticus in 1942