Disclaimer

Eliazar Philips * Winterswijk, 27 maart 1921 - Sterfplaats Midden-Europa, 31 maart 1944

Zoon van Aaltje Franken en Abraham Philips

Eliazar Philips werd in september 1942 gepakt door de Winterswijkse politie en overgedragen aan de SD in Arnhem. Hij werd beschuldigd van zwarte handel en prijsopdrijving van textiel- en rookwaren.
 
In Westerbork 4 oktober 1942 
Transport Westerbork-Auschwitz 16 oktober 1942
 
Het betreft transport 28, bestaande uit 1.710 mensen, van wie 358 kinderen. Dertig mensen overleefden de oorlog. De trein telde 26 wagons.
Eliazar werd waarschijnlijk in Kosel met andere mannen uit de trein gehaald en gedwongen tewerkgesteld. Een getuige, dhr. Toneman, meldt dat Eliazar tussen oktober 1942 en maart 1944 in kamp Bobrek was en vermoedelijk op 22 maart 1944 naar kamp Blechhammer verplaatst is. Paula Philips vroeg na de oorlog om inlichtingen over haar broer. Zij ontving van het Ned. Rode Kruis de op 15 december 1947 gedateerde mededeling: "er moet worden aangenomen dat Eliazar door ziekte, uitputting of vergassing om het leven is gekomen".  Op 21 juni 1988 berichtte de 'Internationaler Suchdienst' uit Arolsen (Duitsland) aan het Ned. Rode Kruis dat er meer gegevens over Eliazar waren gevonden. Uit die gegevens, die verder gelijkluidend zijn aan het hierboven genoemde, wordt als laatste woonadres in Winterswijk Molenstraat 8 genoemd.
 
Eliazar schreef in de trein uit Westerbork een briefkaart aan 'Den Heer S. Philips, Vredenschestraat 52, Winterswijk:
"Beste allemaal, Vader en ik zijn weer bij de hele familie, dus we zijn met zijn vijven. Allemaal goed gezond en moed als leeuwen. We reizen met een groot transport en blijven zo lang mogelijk bij elkaar. Het zal wel Silezië worden. Houdt allen het hoofd op en laat P. en U. zo mogelijk dezen kaart lezen. Voortaan geldt het parool: geduld en verwachting(?). Alles sal reg kom. In gedachten zijn wij allen bij jullie en geven het nooit op. Groet alle bekenden. Het beste gewenst en spoedig weerziens. Eli." 
Eliazar's moeder schrijft op dezelfde briefkaart: 'Beste Allen, Van mij ook een paar woorden. Geef allen mijn groet en houd moed. Kop op en laat de moed niet zakken. Hartelijke groeten. Je moeder'.
Ook Vader, Johanna en Karla groeten hun familie en vrienden.
 
 
 
Eliazar Philips
 

 

 
Eliazar (links) met zijn vriend Wolfgang Maas
 
 Bij Eliazar woonde waarschijnlijk in: Herbert de Jong * Ahaus, 9 november 1923 – Auschwitz, 29 februari 1944